Retete cosmetice si culinare

 

Pentru ca pe BioBunatati avem multe ingrediente bio atat pentru mancare, cat si pentru cosmetice, pe aceasta pagina urmeaza sa fie multe retete sanatoase culinare si cosmetice.

Retetele de mai jos sunt preluate de pe Lifestyle blog, autor Ina Todoran, pe blogul careia puteti gasi multe retete vegetariene si vegane delicioase.


Budinca de quinoa cu fructe

 

Pentru cei care nu stiu foarte multe despre aceasta cereala miraculoasa, iata cateva informatii de baza:

  • este o cereala straveche, de pe vremea incasilor
  • este cel mai bun inlocuitor pentru carne, continand foarte multe proteine si fibre
  • contine fier, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc,vitaminele A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B-urilor. 
  • boabele de quinoa incoltite sunt recomandate pentru tratarea tulburarilor cauzate de ficatul lenes: oboseala, alergii, balonare, indigestie cronica, puls slab
  • conţine mai mult calciu decat laptele!

Asadar aceasta planta este o adevarata mina de sanatate. Din pacate una prea putin cunoscuta si exploatata in bucataria noastra, dar extrem de apreciata in afara. Aceasta poate fi folosita atat pentru a prepara mancaruri sarate cat si dulciuri.

Budinca de fata este extrem de consistenta, cred ca e unul dintre cele mai consistente deserturi mancate vreodata asa ca se preteaza excelent si la micul dejun. Se face relativ rapid, este cremoasa iar bobitele de quinoa se sparg in dinti, avand o textura interesanta. Eu am optat pentru un topping de mango insa voi puteti folosi orice alt fruct va place.

Budinca de quinoa (pt 3-4 portii, reteta Cannelle-Vanille)

  1. Quinoa se pune intr-o sita si se spala in mai multe ape. Aveti grija ca sita sa fie deasa pentru ca boabele de quinoa sunt marunte si pot cadea usor din ea.
  2. Intr-o carticioara se pune laptele, zaharul, pastaia crestata de vanilie si sarea. Se dau in clocot, la foc mediu.
  3. Cand laptele fierbe, se da focul incet si se pune quinoa. Se amesteca incontinuu timp de 30 minute, pana cand quinoa se umfla si laptele se evapora, formand o crema usoara.
  4. Se toarna in pahare sau boluri, se lasa sa se raceasca si se serveste cu fructe. Se pastreaza la frigider. Rece este delicioasa.

 

Branza pufoasa de caju

Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza pana la perfecta omogenizare. Se da branzica la rece pt cateva ore. Se serveste pe paine, cu legume etc.

 

Cupcakes de ciocolata cu inima de unt de arahide si frosting de banane

Cupcakes (13 bucati mici sau 10 mari) – adaptare de pe joylicious.net

  1. Ingredientele uscate se amesteca intr-un bol, iar cele lichide in alt bol.
  2. Ingredientele uscate se adauga peste cele lichide, amestecand mereu cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase. Compozitia rezultata trebuie sa fie una groasa, vascoasa.
  3. Cu o lingura se ia compozitie si se umplu formele de cupcake de 3/4.
  4. Tava impreuna cu formele se da la cuptorul preincins la 175 grade C pentru 20-25 minute, sau pana cand prajiturelele trec testul scobitorii (intepand prajiturelele cu o scobitoare, aceasta trebuie sa iasa curata, semn ca sunt coapte).
  5. Se lasa pe un gratar la racit.
  6. Dupa ce se racesc, li se taie cate un capacel si se umplu cu unt de arahide neindulcit.

Frosting de banane

  • 1 cana caju crud inmuiat peste noapte si scurs de apa
  • 2 banane mari bine coapte, dar fara pete maronii
  • zeama de la 1/2 lamaie mare
  • 3/4 cana unt de cocos topit
  • 1 lingurita lecitina granule (NU lichida sau pastile!)
  1. Bananele se curata de coaja, se taie felii potrivite si se pun pe o hartie de copt in tava aparatului de deshidratat, la 45 grade C pentru 3-4 ore (operatiunea se poate face si la cuptor, avand grija sa lasati usa acestuia deschisa si temperatura cat mai mica, pentru a nu le coace). Toata ideea e ca apa din ele sa se evapore si ele sa capete un aspect caramelizat, cu un gust pe masura.
  2. Toate ingredientele, cu exceptia lecitinei, se pun in blender si se mixeaza pana rezulta o crema perfect omogena. Se gusta si daca se doreste se mai poate adauga miere sau lamaie. Se adauga lecitina si se mai mixeaza. Aceasta are rolul de a oferi o cremozitate aparte compozitiei.
  3. Crema obtinuta se da la frigider pentru doua ore. E posibil ca aceasta sa se oxideze usor si sa capete o culoare cafenie insa gustul nu va fi afectat. Puteti vedea si in fotografia cu sectiunea prajiturii, ca par a fi doua straturi de crema insa cel de deasupra este oxidat.
  4. Fiecare cupcake se orneaza cu frostingul de banane si cu fructe dupa gust. Eu am optat pentru merisoare proaspete care contrabalanseaza perfect cu dulceata prajituricilor.

 

Inghetata de fistic

  1. Primele trei ingrediente se mixeaza in blneder sau in robotul de bucatarie pana cand devin o pasta omogena si fina.
  2. Peste pasta din robot se adauga tofu maruntit si laptele de soia. Se mixeaza pana la omogenizarea completa.
  3. In timp ce blenderul este pornit se adauga faina din samburi de roscove si se mixeaza pe viteza mare cateva secunde.
  4. Compozitia rezultata se toarna intr-un vas si se lasa la racit, dupa care se poate pune in masina de inghetata sau se poate congela.
  5. Pentru a deveni cremoasa, inghetata congelata trebuie taiata bucatele si mixata in robot. Poate fi servita pe loc sau pusa din nou la congelator.

Prima paginaPrima pagina